Люди, як правило,
не бачать великої різниці між кроликом і зайцем. Та ж форма тіла, ті ж кормові
пристрасті. Але це на перший погляд. І хоча в генеалогічній систематиці і зайці
відносяться до одного класу ссавців, і навіть до одного сімейства заячих, але
родоводи у них разниє. Рід кроликів підрозділяється на два види: кролик
звичайний і кролик толстохвостий. У нас переважають звичайні. Предки у цих видів
загальні: дикі .
ЧОМУ САМЕ КРОЛІ
?
Дієтичне м'ясо,
легкі і теплі шкірки, невагомий пух і навіть добриво - продукція кролівництва. І
якщо порівняти її вартість з витратами на виробництво, опиниться що розведення
цих хутрових звірів заняття вельми вигідне. Судите самі. можуть задовольнятися
виключно зеленими і грубими кормами, а також відходами із столу і
сільськогосподарського виробництва. дуже плодовиті (до 18-19 крольчат в одному
посліді). Порівняєте: одна корова за рік дає не більше одного теляти, і теля за
рік не може відтворити живу масу своєї матері. Свиня за рік дає максимум 20
поросят, які, відгодовані кожен до 100 кг, відтворюють масу своєї матері 12-13
разів. Кролівники за рік вирощують від однієї кролиці до 50-55 крольчат, які при
живій масі 3 кг в кожному відтворюють живу масу матері 30-33 рази. - тварина
скоростиглі: кролиць скоростиглих порід можна покривати вже на 120й день після
народження. У кролиць і найменша тривалість вагітності. Наприклад, якщо кролицю,
вівцю і корову запліднити в один і той же день, то до Моменту, коли окотітся
вівця, кролиця вже, що називається, «чекатиме внуків», а коли розтелиться
корова, кролиця «чекатиме правнуків». Крім того, кролівник отримує тварина,
придатна до забою, набагато швидше, ніж при відгодівлі свиней і великої рогатої
худоби, всього за 9-10 тижнів. М'ясо кроликів здорова і живильна їжа для людей
будь-якого віку, відрізняється високими смаковими і дієтичними якостям. Із-за
низького змісту жиру і холестерину дієтологи рекомендують людям, страждаючим
високим кров'яним тиском, атеросклерозом, хворобами печінки і жовчного міхура,
гастритами і виразками шлунку і дванадцятипалої кишки, іншими захворюваннями
травної системи, використовувати в своєму живленні м'ясо кроликів.
Особливості зовнішнього
вигляду:
Стан здоров'я і рівень
продуктивності кроликів пов'язані з поряд особливостей їх
організма-констітуцией.Конституция формується в процесі індивідуального розвитку
на основі спадковості. У кролівництві розрізняють чотири типи конституції:
грубу, міцну, не жную і сиру (рихлу). грубій конституції характеризуються
масивним кістяком, хорошим розвитком мускулатури і слаборозвиненою жировою
тканиною. У них велика і груба голова, широкі груди, добре омуськуленниє
кінцівки. Шкіра товста, груба, волосяний покрив грубий, жорсткий і рідкісний, з
великим змістом остевих волосся. цього типу невибагливі, менше схильні до
захворювань, відрізняються високою продуктивністю. Цей тип конституції часто
зустрічається серед кроликів породи Сірий велетень. міцній конституції найбільш
відповідні для використання на плем'я. У них міцний і добре розвинений негрубий
кістяк, щільна мускулатура. Жирова і сполучна тканини розвинені трохи; шкіра
щільна і еластична; волосяний покрив довгий, густий, еластичний і м'який. Голова
округла або подовжена, але не груба; груди широкі і глибокі, кінцівки міцні,
товсті, правильно поставлені. цього типу відрізняються високою продуктивністю,
скороспілістю і плодючістю. цього типу добре переносять зміну умов годування і
змісту, стійкі до захворювань. ніжній конституції властиві тонкий, але достатньо
міцний кістяк, слаборозвинені мускулатура і жирова тканина. Шкіра тонка, легко
зволікається, з рідкісним, коротким і досить м'яким волосяним покривом;голова
легка, ніжна; груди вузькі, неглибокі; кінцівки тонкі, слабоопушенниє. ніжній
конституції погано споживають корм, чому малопродуктивні, часто хворіють, вельми
чутливі до умов змісту. Такі часто потрапляють під вибраковування. Наявність їх
в стаді у великих колічествах-результат неправильної племінної роботи і поганого
годування.